Do pożywnej masy na placki dodałam 2 łyżki tego składnika. Szkoda, że wcześniej na to nie wpadłam

Dodano:
Placuszki z twarogu i maku Źródło: Shutterstock / Yaraslava Melchanka
Moja rodzina uwielbia słodkie placki. Staram się więc, by były jak najbardziej wartościowe. Dlatego mąka stanowi w nich tylko dodatek. Ostatnio wzbogaciłam je prostym składnikiem i wyszły przepyszne.

Placki i placuszki są smaczne, ale nie zawsze wartościowe. Dlatego ja stawiam na inne składniki, niż zwykła, biała mąka. Od jakiegoś czasu robię je z różnych kasz lub twarogu. Te ostatnie są szybkie i łatwe do przygotowania. A gdy wsypałam do nich dwie łyżki popularnego składnika, rodzina zachwyciła się smakiem.

Wartość odżywcza maku

Ciemne, drobne nasionka maku kryją w sobie wysoką wartość odżywczą. Przede wszystkim zawierają dużo zdrowego tłuszczu w postaci nienasyconych kwasów tłuszczowych. Korzystnie wpływają one na nasz układ krążenia i serce. Poza tym są bogate w białko i błonnik. W maku znajdziemy też witaminę E oraz witaminy z grupy B, a także dużo wapnia, magnezu, fosforu, cynku i potasu. Składniki te wzmacniają układ nerwowy, odporność, kości i mięśnie.

Jak zrobić placuszki twarogowe z makiem?

Placuszki twarogowe robi się w parę chwil. Twarogu nie trzeba mielić, a wystarczy go rozgnieść widelcem. Potem pozostaje go wymieszać ze składnikami wiążącymi, a więc z jajkami i mąką i z innymi niezbędnymi dodatkami. Na końcu dodaje się suchy mak i całość smaży się na patelni ze średnio rozgrzanym olejem.

Przepis: Placuszki twarogowe z makiem

Placuszki z twarogu z dodatkiem suchego maku

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
275 w każdej porcji

Składniki

  • 250 g zwartego twarogu
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki suchego maku
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaTwaróg umieść w misce, rozdrobnij widelcem. Dodaj jajka, dokładnie rozmieszaj. Masę połącz z mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. Na końcu wymieszaj z suchym makiem.
  2. Smażenie plackówNa patelni rozgrzej olej. Łyżką kładź porcje ciasta, formując z niego nieduże placuszki. Smaż je po kilka minut z każdej strony, aż będą rumiane. Zdejmij z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Wskazówka: Placuszki będą doskonale smakować, gdy usmaży się je na klarowanym maśle.

Z czym podać placuszki twarogowe z makiem?

Placuszki twarogowe z makiem przed podaniem wystarczy oprószyć cukrem pudrem. Dobrze też jednak będą smakowały polane miodem lub syropem klonowym czy posmarowane dżemem albo konfiturą. Można je również zaserwować z kremem czekoladowo-orzechowym.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...